Skader
Mange fodboldspillere må sande på egen krop, at det kan være svært at komme skadesfri igennem den hårde træningsopstart. Sådan behøver det dog ikke være. Det mener den danske landsholdslæge, Søren Kaalund, som her giver en række gode råd til, hvordan man som breddespiller kan undgå de irriterende skader.
Det er ikke altid, at ”fysisk aktivitet” står øverst på to-do-listen hos de jyske breddespillere, når fodboldsæsonen ligger i dvale.
Derfor betyder den pludselige belastning, som man udsættes for, når træningen frem mod den kommende sæson begynder, at mange spillere får en del af opstartsfasen ødelagt af irriterende skader i f.eks. akillessener, baglår eller lyskener.
Problemet er, at både muskelvæv og senevæv er følsomt overfor en markant stigning i træningsmængde over en kort periode. Det mener Søren Kaalund, som både arbejder som læge for Aab’s superligahold og det danske landshold.
- Det er de samme skader, jeg ser år efter år, og typisk skyldes skaderne, at mange trænere vil rykke spillerne meget langt på meget kort tid. F.eks. på en træningslejr eller ved at spille mange træningskampe, hvor belastningen alt andet lige er højere end i almindelige træningspas, siger Søren Kaalund, som udover at være overlæge i idrætsmedicin og have sin egen ortopædkirurgiske speciallægeklinik, også er formand for Superligalægeforeningen.
Variation og kig på vejrudsigten
Søren Kaalund oplever ofte, at klubber der har en smal trup, også løber ind i de fleste skader. Simpelthen fordi de samme spillere så får flere minutter på træningsbanen.
- F.eks. man kun lige har spillere til to hold i en klub, f.eks. et Serie 3 og et Serie 6-hold, og løber ind i lidt opstartsskader, så bliver belastningen større på de resterende spillere, som f.eks. tørner ud for begge klubbens hold i træningskampene, siger Søren Kaalund, som mener, at man bør være opmærksom på underlaget.
- I vinter- og de tidlige forårsmåneder er der også et underlagsproblem på fodboldbanerne – især når det er frostvejr. Så er der simpelthen ikke er affjedring nok op igennem kroppen. I de situationer bør man måske gå væk fra banerne og så rykke ind i en svømmehal eller tage en løbe- eller cykeltur, vurderer Søren Kaalund, som dog også advarer mod alt for mange og lange løbeture.
Otte råd mod opstartsskader
Overordnet har Søren Kaalund otte gode huskeråd til de jyske breddetrænere, som gerne vil mindske antallet af overbelastningsskader:
- Pas på med at øge træningsmængden for brat og for hurtigt over en kort periode
- Husk at variere træningen – skift f.eks. mellem træning på banen og styrketræningslokalet
- Pas på med for mange træningskampe: Her er belastningen højere
- Spis rigtigt: Mange kulhydrater (f.eks. groft pasta og groft brød) i hårde perioder. Proteinindtag kan også være en god idé lige efter hårde træningspas.
- Drik masser af vand
- Hold formen ved lige uden for sæsonen
- Styrk de udsatte muskelgrupper (bl.a. lyske, baglår og akillessener) uden for sæsonen
- Spis et solidt morgenmåltid inden I tager ud og træner, hvis I er på træningslejr.
Read more at http://www.dbujylland.dk/Temaer/God_Opstart/Landsholdslaege_undgaa_opstartsskader#5k0j69gj0yxSAqgY.99